Logosmall

3D-printer: veelvoorkomende problemen en oplossingen

3D-printer: veelvoorkomende problemen en oplossingen

Net als andere elektronische apparaten zijn ook 3D-printers niet feilloos en kunnen er bij het printen soms problemen optreden.Maar wat zijn de meest voorkomende problemen die zich voordoen met 3D-printers? En wat kun je (laten) doen om ze te verhelpen?

Net als alle andere elektronische apparaten, kunnen ook 3D-printers weleens haperen. Maar wat zijn de meest voorkomende problemen die zich voordoen met 3D-printers? En wat kun je (laten) doen om ze te verhelpen?

Warping

Soms beginnen de problemen letterlijk al aan de basis. Bij warping buigt de basis van het te printen voorwerp bijvoorbeeld naar boven of binnen zodat het niet meer op gelijke hoogte staat met het printplatform. Het is een vrij veelvoorkomend probleem. Warping wordt veroorzaakt door het te snel afkoelen van de eerste lagen van het verhitte plastic, waardoor de kunststof gaat samentrekken. Oplossingen voor het probleem zijn het verhitten en juist kalibreren van het printbed of het toevoegen van wat lijm of film aan de eerste laag van het te printen object.

Olifantsvoet

In het geval van een olifantsvoet buigt de basis van het object juist naar buiten, waardoor het onstabiel wordt. Het probleem wordt veroorzaakt door het gewicht van de hogere lagen van het model, die de nog niet helemaal afgekoelde eerste paar lagen naar beneden drukken. Het probleem kan voorkomen worden door de temperatuur van het printbed iets te verlagen en de nozzle van de printer iets verder van de bodem af te bewegen.

Het kan bij 3D-printen soms lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen het voorkomen van warping of het optreden van een olifantsvoet. Een te hete bodem kan ook leiden tot het krimpen of inzakken van de onderste lagen van het te printen object.

Onderextrusie

Onderextrusie tijdens het 3D-printen uit zich meestal in missende, slecht op elkaar aansluitende of slechts halfgevormde lagen. Dit probleem kan verschillende, vaak sterk uiteenlopende oorzaken hebben:
- Filament dat slecht op de spoel gerold zit en zo klem komt te zitten. Haal het filament uit de knoop of rol het in een vroeg stadium uit om eventuele knelpunten op te sporen.

- Vervormde teflonbuizen. Veel 3D-printers maken gebruik van teflonbuizen om filament te begeleiden naar de printkop. Wanneer deze buizen vervormd zijn geraakt door veelvuldig gebruik, het uit elkaar halen of blootstelling aan hoge temperaturen, kan het voorkomen dat je filament niet meer soepel door de teflonbuis glijdt. Dit leidt tot extra weerstand en onderextrusie. Je kunt de buizen vervangen om het probleem te verhelpen.

- Een te lage druk op het filament.

- Vuil in de extruder.

- Verstopte nozzle.

- Een te hoge printsnelheid. Als je de maximale printsnelheid van de 3D-printer overschrijdt, heeft dat onderextrusie tot gevolg.

Verschuivingen in de bovenste printlagen

Soms treedt er een verschuiving naar links of rechts van de bovenste lagen op, waardoor het te printen object er scheef en asymmetrisch uit komt te zien. In zo’n geval is er waarschijnlijk sprake van een mechanisch probleem met de 3D-printer.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de spuitkop niet soepel over de X- en Y-as van de printer beweegt of dat de assen niet helemaal in de juiste richting (honderd procent recht) staan. Zet de printer uit en controleer met de hand of de spuitkop soepel over de assen beweegt. Voeg een druppel olie toe als dit niet het geval is. Om te kijken of de assen correct zijn uitgelijnd, kun je checken of de afstanden kloppen en het euvel handmatig verhelpen.

Verschuivende printlagen in het midden

Soms kunnen ook printlagen in het midden van het object ongewenste verschuivingen vertonen. De kans is groot dat een van de riemen van de 3D-printer niet stevig genoeg is vastgemaakt. Door ze na te kijken en strak te trekken, vermijd je de ongewenste afwijkingen in het midden van je creatie. Het kan ook zijn dat een van de staven in de Z-as van de printer niet helemaal recht staat en aan vervanging toe is.

Barsten en scheuren in het printobject

Ook vervelend: barsten of scheuren in de schepping waar zoveel tijd en energie aan is besteed. De oorzaak voor deze aberratie, die vooral voorkomt bij grotere objecten, is meestal temperatuurgerelateerd. De toplagen koelen sneller af dan de onderste lagen omdat de warmte van het printbed moeite heeft om het bovengedeelte van het voorwerp te bereiken. Daardoor is de mate van adhesie in de bovenste lagen kleiner en ontstaan er barsten, scheurtjes of inkepingen.

De beste oplossing is het opvoeren van de temperatuur in de extruder met ongeveer tien graden. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen: als de toplaag niet op de juiste manier wordt gekoeld of te dun is, duiken er vaak bobbels en gaatjes in het geschapen voorwerp op. 

Overextrusie

Ook overextrusie is een gevaar dat soms op de loer ligt. Overextrusie wil zeggen dat de printer meer materiaal levert dan eigenlijk nodig is om het gewenste model te maken. Het resultaat is extra materiaal dat zich aan de buitenkant van het object ophoopt. De oorzaak van deze fout ligt meestal in een verkeerde instelling van de ‘slicing software’ waardoor de printer te veel bouwmateriaal aanlevert.

Zichtbare lijnen in de onderste lagen

De onderste lagen van de creatie kunnen soms ook allerlei onooglijke lijnen en strepen vertonen. De oorzaak van dit malheur is een te grote afstand tussen de nozzle en de mal. Dit probleem is te verhelpen door de eerste laag van het te printen object een klein beetje naar beneden te halen en ervoor te zorgen dat het printbed helemaal recht staat. Komt er helemaal geen filament meer uit de nozzle? Kijk dan of dit onderdeel van de printer verstopt is of check het functioneren van de feedermotor. Als die namelijk defect is, komt er geen filament meer uit de 3D-printer.

Handige gidsen

Voor wie met de handen in het haar zit en ondanks allerlei kunstgrepen nog steeds geen oplossingen heeft gevonden voor zijn of haar 3D-printproblemen, zijn er gelukkig nog een aantal handige gidsen en websites. Een van de beste en meeste complete is de Print Quality Troubleshooting Guide van Simplify 3D.

Het is een handig navigeerbare onlinegids die allerhande oplossingen aanbiedt voor de meest voorkomende problemen met 3D-printers. Aan de hand van de diverse fotos op de site is het vaak een koud kunstje om het probleem waar je naar op zoek bent (en de bijbehorende oplossingen) terug te vinden. Ook de ReRap Print Troubleshooting Guide van Project Wiki en de Visual Ultimaker Troubleshooting Guide van 3DVerkstan zijn handige vraagbakken. Tot slot zijn er ook nog diverse 3D-printing communities die in geval van nood behulpzaam kunnen zijn.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen