Logosmall

3D-software: wat is het aanbod?

3D-software: wat is het aanbod?

Naast een goede printer, is ook het kiezen van de juiste software van groot belang bij het 3D-printen. De keuze van de software hangt meestal samen met het type printer en de objecten die de gebruiker uiteindelijk wil vervaardigen. Wat zijn de beste softwareopties voor jouw 3D-printer?

Naast een goede printer, is ook het kiezen van de juiste software van groot belang bij het 3D-printen. De keuze van de software hangt meestal samen met het type printer en de objecten die de gebruiker uiteindelijk wil vervaardigen. Wat zijn de beste softwareopties en hoe verschillen die per type printer?

Groot aanbod

Het aanbod aan 3D-software is groot en groeit gestaag mee met de populariteit van 3D-printers. Veel programma’s zijn kostbaar, ingewikkeld en vooral voor professionele doeleinden ontworpen. Toch zijn er ook gratis en zacht geprijsde programma’s die bovendien ook voor beginners relatief gemakkelijk te gebruiken zijn. Veel 3D-printers stellen als eis dat een bestand in een zogenoemd SLT-bestandsformaat moet worden opgeslagen.

SketchUp

Het gratis programma Google SketchUp stelt gebruikers in staat om op een snelle en weinig ingewikkelde manier 3D-tekeningen te maken. Die ontwerpen dienen vervolgens als model voor het product dat uiteindelijk uit de 3D-printer moet rollen. Een grote doorbraak is het kunnen uittrekken van vlakken met een eenvoudige push-pull-techniek. Verder is het mogelijk om 3D-modellen aan Google Earth toe te voegen.

SketchUp is uitstekende software om voor het eerst kennis te maken met de wereld van het 3D-printen. Het programma is ook geschikt voor eenvoudige en goedkopere 3D-printers en toegesneden op de beginner. Voor wie al wat verder is in het leerproces en meer uit zijn 3D-printer wil halen, is er in de vorm van SketchUp Pro ook een betaalbare upgrade beschikbaar.

CAD-software

De afkorting CAD staat voor computer-aided design en betekent het tekenen en/of ontwerpen van hoofdzakelijk geometrische vormen met de computer. Veel software voor 3D-printers maakt gebruik van dit principe. Gratis programma’s die gericht zijn op beginners en geen al te steile leercurve hebben zijn onder meer 123D Design, 3DSlash, CubeTeam (een app die je in staat stelt om in korte tijd ontwerpen te maken met het digitale equivalent van een beitel) en 3DTin.
Dat laatste programma geeft je na het creëren van een gebruikersaccount ook toegang tot de grote voorraad 3D-modellen van Creative Commons. Thinkercad.com is een gratis webtool waarop een breed scala aan 3D-modellen, -designs, -tools, -illustraties en CAD-tools te vinden is. 

CAD-Software voor gevorderden

Heb je al wat meer ervaring met het gebruiken van 3D-printers of streef je naar professionalisering van je ontwerpen? Dan heb je de keuze uit een gevarieerd scala aan CAD-software voor gevorderden. Het wat prijzige, maar wel professionele Inventor kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor mechanische ontwerpen en productsimulaties, terwijl Rhino 3D een enorm veelzijdig programma is dat onder meer wordt aangewend voor industriële of architectonische ontwerpen en voor het ontwikkelen van sieraden.

Het programma dankt zijn populariteit aan het gebruiksgemak, beperkte kostenplaatje en de mogelijkheid om maar liefst dertig bestandsformaten te importeren en exporteren. Solidworks is vooral in zwang bij ingenieurs en ontwerpers en vooral toegesneden op de wat duurdere 3D-printers die vaak voor professionele, commercieel getinte toepassingen worden gebruikt.

Freeform modeling tools

Freeform modeling tools geven de gebruiker enorm veel vrijheid bij het ontwerpen van zijn of haar creatie. Het aantal potentiële vormen is bijna oneindig. 123D Creature is het meest geschikte freeform-programma voor beginners of mensen met een beperkte schat aan ervaring. De software stelt de gebruiker in staat om fraaie 3D-figuren te ontwerpen, naar de juiste vorm te modelleren en, als kers op de taart, fijne details zoals huidtexturen of verenkleden aan te brengen.

Een extreem populair programma is Blender, gratis open source-software die alle deelsegmenten van het 3D-printproces ondersteunt. Applicaties als Maya en Cinema 4D zijn meer gericht op professionals of gevorderden en zijn uitstekend geschikt voor het creëren van gesofisticeerde 3D-graphics, computeranimaties of decorstukken en modellen die worden gebruikt op filmsets.

Sculpting

Zoals de naam sculpting tools al doet vermoeden, stellen deze programma’s de gebruiker in staat om als een digitale beeldhouwer zijn fantasie de vrije loop te laten. De software fungeert als het ware als digitale klei, die grotendeels in de gewenste vorm gekneed kan worden. Het freemium en op beginners gerichte 123D Sculpt is een app voor de iPad die je in staat stelt om met de vingers het materiaal op het scherm te bewerken naar analogie van echte klei.

Sculptris en SculptGL zijn programma’s voor mensen die al wat meer hobbymatige ervaring met 3D-printers hebben, terwijl ZBrush meer toegesneden is op de eisen en wensen van de professionele gebruiker. Dit laatste programma maakt gebruik van de zogenaamde ‘pixoltechnologie’ die informatie over de belichting, kleur, het materiaal en de diepte van het te printen object opslaat.

Slicers en hosts

Om je model printklaar te maken en je uiteindelijke creatie uit de 3D-printer te laten rollen, heb je een slicing tool en ‘hostsoftware’ nodig. Software zoals de Ultimaker Cura, CraftWare, KISSlicer, Repetier Host, ReplicatorG, Simplify3D en Slic3er zijn universeel van aard en dus niet alleen met één type of een merk 3D-printer te gebruiken.

Platform dependant tools als MakerWare en UP zijn exclusief geschikt voor respectievelijk Makerware- en UP-printers. Simplify3D, dat binnekort verkrijgbaar is via 3D Futura, geldt als uitstekende bedieningssoftware en is voor een bedrag van 160 euro relatief goedkoop te gebruiken. Een belangrijke tool om 3D-bestanden te controleren en te herstellen, is Netfabb.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen