Logosmall

3D-upgradekit: wat zijn de extra voordelen?

3D-upgradekit: wat zijn de extra voordelen?

Hoewel de huidige generatie printers al tot veel in staat is, kun je de mogelijkheden van je 3D-printer nog vergroten met de aanschaf van een speciale upgradekit. Wat is de toegevoegde waarde van zo’n set? En waar zijn de upgradekits te verkrijgen?

Met een 3D-printer is het vandaag de dag mogelijk om een vrijwel onuitputbaar scala aan producten te maken en voor relatief weinig geld zelfs de stoutste ontwerpfantasieën om te zetten in een tastbaar voorwerp. Hoewel de huidige generatie printers al tot veel in staat is, kun je de mogelijkheden van je 3D-printer nog vergroten met de aanschaf van een speciale upgradekit. Wat is de toegevoegde waarde van zo’n set? En waar zijn de upgradekits te verkrijgen?

Handig en voordelig

Op het eerste gezicht lijkt 3D-printen zich niet te kunnen meten met traditionele productiemethoden zoals spuitgieten. Toch hebben 3D-printers een aantal niet te onderschatten voordelen die het de moeite waard maken om te investeren in een van dé apparaten van de toekomst:

- 3D-printen stelt minder eisen aan het ontwerp dan een methode als spuitgieten en is dus gemakkelijker toepasbaar.
- Er zit vaak weinig tijd tussen het ontwerpen en daadwerkelijk fabriceren van een product. Als het digitale 3D-model klaar is, kun je het eindproduct idealiter al dezelfde dag in handen hebben.
- Het is niet nodig om grote voorraden materiaal aan te leggen.
- Ontwerpen zijn gemakkelijk en kosteloos tussentijds aan te passen.
- Veel 3D-printers bieden de mogelijkheid om bewegende en scharnierende delen te maken.
- Met behulp van de juiste softwaretools is het mogelijk om op basis van een standaardmodel diverse gepersonaliseerde producten te creëren.
- Omdat veel restmateriaal wordt hergebruikt en je geen grote voorraad van fysieke producten hoeft aan te leggen die mogelijk onverkocht of ongebruikt op de plank blijven liggen, levert een 3D-printer minder afval op.
- 3D-printers bieden de mogelijkheid om dicht bij huis te produceren, wat weer gunstig is voor het milieu en de levertijd.

Toegevoegde waarde van een upgradekit

Om nog meer uit een 3D-printer te halen en je creatieve vrijheid verder te vergroten, kan het raadzaam zijn om het apparaat uit te breiden met een upgradekit. De pakketten tillen de onderdelen van 3D-printer naar een nog hoger niveau, waardoor het arsenaal aan printbare producten na de installatie van de upgrades een stuk groter wordt.

Geared feeder en nozzles

Denk bijvoorbeeld aan de geared feeder, die de betrouwbaarheid verhoogt door de kans op het invreten van het aandrijfwieltje op het filament te verkleinen. Maar ook de verwisselbare nozzles die in een upgradekit zitten vergroten de mogelijkheden van je 3D-printer. Met kleine nozzles kun je bijvoorbeeld fijnere details printen, terwijl grote nozzles het printproces juist versnellen.

Veel upgradekits voorzien ook in een optimalisatie van de luchtstroom rond de nozzles, waardoor vooral prints die zijn vervaardigd uit PLA-filamenten een nog gladder en soepeler oppervlak krijgen. De Extrusion upgrade kit voor de Ultimaker 2 is een goed voorbeeld van een pakket dat de bovenstaande features heeft.

Printoppervlak vergroten

Er zijn ook upgradekits, zoals bijvoorbeeld de Prusa I3 enlargement kit, die de gebruiker in staat stellen om het printoppervlak van zijn of haar 3D-printer te vergroten. Een dergelijke uitbreidingskit zorgt weer voor extra flexibiliteit omdat het mogelijk wordt om grotere objecten te maken die voorheen te machtig waren voor de printcapaciteit van je model.

Om alles soepel te laten werken, is het wel belangrijk om de firmware van je 3D-printer aan te passen. Upgradekits zijn verkrijgbaar bij de meeste winkels en speciaalzaken die ook 3D-printers en de bijbehorende accessoires aanbieden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen