Logosmall

De gekste objecten ooit geprint met een 3D-printer

De gekste objecten ooit geprint met een 3D-printer

Dat 3D-printers constant verbeterd worden en inmiddels al enorm veel mogelijkheden bieden, is al langer bekend. Maar soms krijgt de verbeelding helemaal de vrije loop en komen er wel heel opzienbarende dingen uit de apparaten rollen. Een overzichtje van de gekste en opmerkelijkste dingen die ooit zijn gemaakt met een 3D-printer.

Dat 3D-printers constant worden verbeterd en inmiddels al enorm veel mogelijkheden bieden, is al langer bekend. Maar soms krijgt de verbeelding helemaal de vrije loop en komen er wel heel opzienbarende dingen uit de apparaten rollen. Een overzichtje van de gekste en opmerkelijkste dingen die ooit zijn gemaakt met een 3D-printer.

Protheses en bloedvaten uit de 3D-printer

Het is niet verwonderlijk dat de wetenschap veel interesse aan de dag legt voor de mogelijkheden die 3D-printers bieden. Protheses zoals kunstbenen of - armen zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor de toepassing omdat ze vrijwel altijd op maat gemaakt moeten worden. 3D-printing biedt de ontwerper de mogelijkheden om een prothese geheel naar eigen inzicht en naar de noodzakelijk afmetingen te modelleren. Bovendien levert de werkwijze weinig restafval op.

Onderzoekers van het Fraunhofer Institute gaan zelfs nog een stapje verder en werken aan de ontwikkeling van werkzame bloedvaten uit de 3D-printer. Omdat bloedvaten heel klein zijn en het maken ervan een zeer complex proces is, is het nog wachten op 3D-geprinte bloedvaten die direct bruikbaar zijn in de operatiekamer. De prototypen worden echter wel steeds beter, dus het lijkt een kwestie van tijd voordat dit sciencefictionachtige scenario werkelijkheid wordt.

3D-geprinte gebouwen

Hoewel 3D-printers vooral geassocieerd worden met het maken van kleinere voorwerpen, kun je met sommige professionele modellen ook enorme constructies fabriceren. Zelfs het bouwen van huizen met een 3D-printer is geen verre toekomstdroom meer. Een door professor Behrokh Khoshnevis ontwikkelde 3D-printer kan bijvoorbeeld binnen 24 uur een compleet huis (inclusief leidingen, elektra en een dak) bouwen.

Het apparaat maakt gebruik van een speciale spuitmond die aan een portaalkraan is vastgemaakt. Een Chinees bedrijf heeft met behulp van een 3D-printer (de grondstof was bouwpuin) zelfs al een gebouw van vijf verdiepingen opgetrokken. Het gebruiken van 3D-printers voor bouwprojecten kan in de toekomst zowel op het vlak van kosten als tijd (de Chinese printer deed slechts één dag over een verdieping) significante besparingen opleveren.

Print je eigen meubels

Ook de meubels in je (3Dgeprinte?) huis kunnen met een 3D-printer worden geschapen. Vanwege de vrijwel onbegrensde vormvrijheid van 3D-printing, kun je de gekste vormen bedenken en stoelen, tafels of banken ontwerpen die zich waarlijk onderscheiden van de massa en dus écht uniek zijn.

Smullen dankzij de 3D-printer

Het klinkt niet direct voor de hand liggend, maar ook je avondmaaltijd of de lekkerste tussendoortjes kun je tegenwoordig gewoon uit de 3D-printer laten rollen. Vooral pasta is voedsel dat relatief gemakkelijk met een 3D-printer bereid kan worden, maar ook chocoladetaarten en brood behoren al tot de mogelijkheden.

Met bepaalde printers kun je in plaats van laagjes plastic ook laagjes chocola op elkaar stapelen waardoor het mogelijk is om de gewenste vorm te geven aan de eigen delicatesse. Er bestaat inmiddels ook eetbare inkt, ideaal voor versieringen (bijvoorbeeld afbeeldingen) op een taart. Een sappig biefstukje staat nog niet op het 3D-printmenu, maar wetenschappers werken momenteel wel hard aan de ontwikkeling van de eerste generatie ‘printvlees’.

Kleding, ondergoed en sieraden

Het assortiment aan kleding dat inmiddels met 3D-printers kan worden gemaakt is de laatste jaren ook gestaag gegroeid. Hoewel je wellicht wat twijfels kunt hebben over het draagcomfort,zijn naast schoenen en jurken ook hoeden, bikini’s en beha’s inmiddels produceerbaar. Ook sieraden lenen zich uitstekend voor 3D-printing. Een leuk product is bijvoorbeeld de ring van Suuz. Je kiest zelf het materiaal, de soort ring en typt vervolgens een eigen tekst in. Zo ontstaat een uniek product met een sterk persoonlijk tintje.

Vliegtuigen en vliegtuigonderdelen

Sommige onderdelen van vliegtuigen worden momenteel al met behulp van 3D-printers gefabriceerd. Maar sommige UAV (onbemande vliegtuigjes) worden al volledig vervaardigd middels de 3D-printtechniek. De Britse University of Southampton slaagde er in 2011 al in om een vliegtuig uit de 3D-printer te laten rollen. Het vliegtuig, de SULSA, heeft een spanwijdte van 2 meter en bereikt een meer dan aardige topsnelheid van circa 160 kilometer per uur.

Schietwapens

Een wat meer controversiële, maar inmiddels wel toegepaste 3D-printtoepassing is het ontwikkelen van vuurwapens. Het bedrijf Solid Concepts maakte in 2013 al een pistool dat op de veren na volledig werd ontworpen en gefabriceerd met behulp van een 3D-printer. Middels een concept dat bekendstaat als direct metal laser sintering bouwde de 3D-printer de diverse onderdelen van het pistool laag voor laag op door korrelig metaal te verhitten en aan elkaar te smelten.

Het Amerikaanse Defense Distributed ontwikkelt van plastic gemaakte, maar eveneens volledig functionele wapens met behulp van 3D-printers. Het wapen dat luistert naar de naam Liberator bestaat bijvoorbeeld uit vijftien 3D-geprinte onderdelen. De metalen slagpen is het enige onderdeel dat niet uit de 3D-printer komt rollen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »